Download de presentaties

Expert-workshop

Het kozijn van de toekomst: energie en comfort bij energieneutrale nieuwbouw en renovatie

De kwaliteit van transparante bouwelementen is essentieel voor het comfort en de energiebalans bij energieneutraal bouwen en renoveren. De duizelingwekkende evolutie naar energetisch intelligente ramen voor comfortabele energieneutrale gebouwen, is ook in ons land al zichtbaar. Toch valt er nog heel wat te leren van de bevlogen aanjager van de kozijnontwikkeling in Duitsland: Franz Freundorfer (phc passivhausconsulting).

Met zijn kennis en ervaring ontstonden maar liefst 25 passiefhuis-geschikte kozijnproducten die in heel Europa worden toegepast (www.propassivhausfenster.net). Zijn schat aan ervaringen deelt hij graag met bouwpartijen in Nederland: kozijnspecialisten en –leveranciers, bouwtechnische ingenieurs en andere professionals die betrokken zijn bij de bouw of renovatie van zeer energiezuinige gebouwen.

In deze expert-workshop komen praktijkvoorbeelden aan de orde over de ontwikkeling van zeer energie-efficiënte kozijnen en over aanpassingen van kozijnen bij specifieke eisen en omstandigheden. Naast de bouwfysische principes en comforteisen ervaar je hoe de energiebalans van een kozijn werkt en hoe je in de praktijk het best kunt omgaan met thermische bruggen in en rondom het kozijn.

Deze workshop nodigt uit om de Nederlandse KVT-eisen ter discussie te stellen. Kunnen deze uitgebreid worden met bouwfysische eisen voor het realiseren van comfortabele gebouwen met hoge energetische prestaties? Freundorfer gaat met de deelnemers de discussie hierover aan. De workshop geeft deelnemers een zet in de goede richting voor de ontwikkeling van het kozijn van de toekomst.

Inhoud workshop

  • Het raam: de meest efficiënte zonnecollector
  • Bouwfysica en comforteisen bij beglazing en kozijn als basis voor de ontwikkeling van nieuwe kozijnen
  • De 16 relevante kengetallen van een raam voor de energiebalans
  • Risico’s en finesses: de zwakste schakels bij een raam
  • Best practices kozijnontwikkeling: van energetische renovatie tot nieuwbouw
  • Discussie: de Nederlandse kozijnnorm in het licht van energieneutraal bouwen

phc Franz Freundorfer